lunes, 4 de octubre de 2010

[Text 49]


(...) Per Santa Cecília [22-NOV], quan ja s’havien collit al terme les primeres mandarines, el Pepet i sa mare, en vagó de tercera —com si haguera estat escrit que cap altre tipus de vagó no poguera transportar la humilitat d’aquella família i perquè importava aplegar encara que fóra arrossegant-se—, mare i fill, doncs, marxaven camí de França amb una maleta de cartó i dos fardells amb roba farcida de records, culleretes, retrats i un saquet amb dues fogasses de pa que eren la ració d’una setmana dels que restaven al poble, unes poques (...)
(...) fira de Santa Caterina [25-NOV] congregava els pobletans de les comarques veïnes. La primera venda en gros de torrons i crocant se celebrava (...)
(...) La nit de Nadal [24-DES], a pesar de la magnificència de la cita a hores tan extraordinàries, hi havia qui tenia els pensaments molt lluny de la missa del gall, però ben pocs sabien cap a on mirar quan el rector deia allò del pessebre a Betlem. (...)
(...) Els reis [6-GEN] veritablement eren mags. A la república fins i tot les baralles d’Heraclio Fournier canviaren els reis per presidents i primers ministres, però els Mags continuaren la seua monarquia per damunt de qualsevol règim polític (…)
(...) Sant Antoni [17-GEN] de gener era diada especial perquè era l’única vegada en què qualsevol podia dir que la processó estava presidida per animals sense temor a ser baldat amb quatre varades de magraner a la renyonada. Qui tenia cusset, ruquet, gat, haca, rossí, cadernera, passerell o porquet els portava per tal que foren beneïts pel mossén. La salut del bestiar era força important perquè de la força d’una haca, de la llet  (...)

No hay comentarios:

Publicar un comentario